Balık Ağı Üretiminde İplik
Balık ağının üretimi sırasında özel iplikler kullanılır. Bu iplikler balıkların mevcut ağdan kaçmamasını sağlayacak dayanıklılıktadır ve yırtılmaya karşı direnç özelliğine sahiptir. Balık ağlarının tercihinde genellikle yakalanacak balığın cinsi dikkate alınır. Tekir, kalkan, hamsi gibi balıklar, baraj ve göl balıkları için genellikle düğümlü balık ağları tercih edilir. Ancak talebe bu tip balıkların düğümsüz balık ağında da toplanması mümkündür.
Kafes Balıkçılığı İçin Ağ Seçimi
Düğümsüz kafes balıkçılığı amacıyla üretilen balık ağlarında kafes ağı sistemi yaygın olarak kullanılır. Bu sistem tercih edilen kafesin boyutuna ve ortam koşullarına göre imal edilmektedir. Kafes ağında kullanılan boya kafesin yosun tutmasını engelleme özelliği taşır. Karides, ıstakoz, yengeç, yılan balığı, kerevit gibi balık türlerini yakalamak ve hedefin mevcut bölgeye gelmesini sağlamak için iyi bir seçimdir. Nehir ve göllerde sık tercih edilen kafes ağı sisteminde uzun vadeli kullanıma sahip malzemeden üretilerek özel ipler ve kesim donanımlarıyla birlikte kullanacak kişi veya kurumlarla buluşturulurlar. Delinme veya darbeye karşı dayanıklı olan kafes ağı balıkların korunmasını sağladığı gibi toplu halde durabilmeleri için gerekli koşullara doğrudan yanıt vermektedir.
Balıkçılıkta Germe Balık Ağı Kullanımı
Balık ağı seçiminde kullanılan ipin kalitesi oldukça önemlidir. İpin kalitesi ağın uzun süreli kullanımı için dikkate alınan temel kriterdir. Bu amaçla üretilen germe balık ağı ip kalınlığı bakımından hem tuzlu hem tatlı suda kullanıma uygundur. Ortalama 32 ile 22 mm arasında değişen göz genişliği sayesinde pek çok balığın yakalanmasına yardımcı olan ağlardan biridir. Tatlı su levreği, kefal, çinekop, uskumru bu balıklardan bazılarıdır. Göz genişliği arttıkça kullanım alanları da değişmektedir. Örneğin; 35-60 mm göz genişliğine sahip olan germe balık ağı palamut, turna, sazan gibi balıkların yakalanmasında kullanılırlar. Germe balık ağları diğer ağ ünitelerinde olduğu gibi balıkçılıkta yaygın olarak kullanılan, hem kişisel hem de kurumsal firmaların taleplerine karşılık veren ağ çeşitlerinden biridir.
Günlük Balık Avcılığında Serpme Balık Ağları
Balık avlamada en çok tercih edilen ağ çeşitlerinden biri olan serpme balık ağı ağırlıklı olarak naylon iplikten yapılmış ve günlük yaşamda sık karşılaşılan ağ çeşitleri arasında bulunur. Kolay eskimeme özeliği taşıması ve balıkçılıkta daimi olarak kullanılabilmesiyle farklı malzemelerden ve ipliklerden üretilmiş serpme balık ağı modelleri de bulunmaktadır. En sık görülen serpme balık ağlarında 6-7 numara ve 15-18 mm mesafeyle örülen çeşitler bulunur. Büzmeli modeller ve çarmıklı modeller üretiminde kullanılan ipliğe ve örüm şekline göre sınıflandırılır. Her iki model de serpme balık ağının bir çeşididir. Çarmıklı modeller genellikle derin sularda kullanılır. 2 farklı parçanın örüldükten sonra bir araya getirilmesiyle elde edilir. Serpme balık ağında avlanmak istenen balığın türüne ve avlanacak olan kişinin yer seçimine göre ağ çeşidi belirlenir. Ağların mevcut göz özellikleri de depolanacak balığın ağırlığına göre çeşitlendirilmektedir.
Doğru Balık Ağı Seçiminin Önemi
Balık ağını seçiminde kullanılan ip kadar hangi balığın avlanacağını belirlemek de önemli bir eşiktir. Balığın mevcut ağırlığı, sudaki davranışları, avlanma sürecindeki verimliliği, saldırganlığı gibi durumlar irdelendikten sonra avlanmayı hızlı ve verimli hale getirecek bir ağ seçimi yapılması doğru olandır. Bu sayede hem balıkların toplanması sırasında uzun süre kullanılacak bir ağ seçimi yapılmış hem de doğru ağ seçimiyle hem maddi anlamda kar elde edilmiş hem de manevi anlamda zamandan tasarruf sağlanmış olur.